PoC Telsiz Nedir PTT Telsiz ile Farkları Nelerdir?

Kısaltması PoC olan Push To Talk Over Cellular, hücresel ağlardan yararlanarak kullanılan bas konuş sistemine verilen isimdir. Bas konuş telsiz sistemlerinden biri olan PoC; 2G, 3G, 4G, 4,5G ve LTE şebekeleri üzerinden kullanılabilir. PoC servisleri içerisinde SİM kart bulunan veya WIFI internet şebekesi üzerinden kullanıma uygundur.

PoCcihazları, standart ve geleneksel telsizlerden daha fazla özellikle kullanıcıların hizmetine sunulur. Su geçirmez özellikler, uzun ömürlü batarya özelliği, alarm tuşları, masaüstü şarj özellikleri gibi çeşitli özellikleri sayesinde geleneksel telsizlerden daha fazla özellik sağlayarak öncelikli olarak tercih edilebilir. PoC telsiz sistemleri gelişmiş özellikleri sayesinde “yeni nesil bas konuş sistemi” ismiyle de bilinir. “Bas konuş nasıl kullanılır?” sorusu ise cihazın konuşma tuşunun devreye girmesi ve seslerin karşı tarafa iletilmesi şeklinde cevaplandırılabilir.

Telsiz Nedir? Hangi Alanlarda Kullanılır?

Telsiz cihazları, belirli bir altyapı ve teknolojik sistemleri kullanarak kişiler arasında hızlı iletişim kurulmasını sağlar. Araç, el, ATEX, lisanslı, lisanssız, analog, dijital ve PMR gibi birçok çeşide sahip olan telsizler; güvenlikten inşaat sektörüne kadar çok çeşitli alanlarda kullanımı yaygın olan cihazlar içerisinde yer alır. Telsizlerdeki haberleşme teknolojisi verici özelliğe sahip cihazdan çıkan sesin alıcı özelliklere sahip cihaza elektromanyetik dalgalar aracılığıyla ulaşması prensibine göre çalışır.

Telsizlerin doğru bir şekilde çalışabilmesi için hem alıcı hem verici konumunda olan cihazların aynı frekansı takip edebilmesi gerekir. Genellikle taşınabilir boyutlarda olan telsizler saha içi çalışmalar yapılan sektörlerde oldukça yaygın bir şekilde kullanıma uygundur. Geleneksel telsiz çeşitleri yalnızca ses iletim teknolojisine sahipken yeni nesil sistemlerde konum ve görüntü gibi özellikler de kullanılabilir.

PoC ve PTT Telsiz Çeşitleri Arasındaki Farklar Nelerdir?

  • PoC telsiz çeşitleri yeni nesil teknolojilere uyumlu olarak hücresel ağlar üzerinden kullanılabilir. PTT telsizler ise geleneksel iletişim sistemlerine bağlı çalışır.
  • PoC telsizler geniş alanlardaki iletişimler için büyük avantajlar sağlarken PTT telsizler özel telsiz frekanslarını kullandığı için kısa mesafelerde iletişime uygun bir seçim olabilir.
  • PTT telsizler yalnızca bas konuş özelliğine sahip olur ve kullanıcıların sesli mesajlarla iletişim kurmasını sağlar. PoC cihazlar; konum paylaşma, metin mesajları gibi ek özellikleri de kullanıcılarına sunar.
  • PTT telsizlerin kullanımında lisans kullanımı önemlidir ve belirlenen frekans ayarında genellikle acil durum kadroları, güvenlik ve inşaat ekipleri gibi kişiler tarafından kullanımı daha yaygındır. PoC cihazlar genellikle lisanslı bir kullanım gerektirmez.

Yeni Nesil Telsiz Cihazlar Neden Avantajlıdır?

Bas konuş sistemleri, kullanıcıların sundukları çeşitli özellikleri ile farklı alanlarda kullanıma uygun olabilir. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte teknolojiye ayak uyduran cihazların kullanımı ve kullanım alanları da her geçen gün daha yaygın hale gelmektedir. Bu nedenle yeni nesil telsiz cihazların kullanımı çalışma süreçlerinin daha hızlı adımlarla ilerlemesini sağlaması açısından önemli bir yere sahiptir.PoC cihazların tercih avantajları aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • Geleneksel telsiz sistemlerinde standart altyapılar kullanılır, PoC sistemlerinde GSM operatörleri tarafından sunulan altyapı sistemleri kullanılır. Bu sayede daha güçlü ve yeni teknolojilerden yararlanılır.
  • PTT sistemlerin kapsama alanı sınırlıdır. Ancak PoC sistemleri geniş alanlar için kullanıma uygundur.. PoC telsiz bu açıdan daha işlevsel özelliklere sahip olmasıyla ön plana çıkmaktadır.
  • PoC telsizler operatörlerin altyapısını kullandığından daha düşük maliyet oranları ile ön plana çıkar.
  • PoC telsiz cihazların konum teknolojileri sayesinde kaybolan telsizler diğer cihazlar üzerinden kolayca görüntülenebilir ve bulunabilir.