El Terminali Nasıl Kullanılır?
Günümüz dünyasında pek çok işlem teknolojik gelişmeler sayesinde kolay bir şekilde gerçekleştirilebilir hale gelmiştir. El terminali de bu gelişmenin bir sonucu olarak değerlendirilebilir. “El terminali nedir, el terminali nasıl kullanılır” gibi sorular aklınızı kurcalıyor olabilir. Konuyla ilgili merak ettiğiniz detayları burada bulabilirsiniz:
- El terminali, el bilgisayarı olarak da adlandırılan bir cihazdır.
- Bu ürün, barkod okuyucu ile veya manuel olarak girilen verileri depolamayı, yorumlamayı, işlemeyi sağlayan işlevsel aygıt olarak ifade edilebilir.
- Cihazın bilgi transfer edebilme yetisi bulunur ve bu yeti, teknik altyapıya ve çalışma koşullarına göre şekillenir.
- El terminali birtakım programlar ve yazılımlar kullanmak suretiyle sahadan bilgi toplar.
Söz konusu terminallerin yapısında mobil nitelikleri önceleyen işlemci ile mimari ve depolama teknolojileri yer alır. Mevcut teknolojiler, veriyi toplayarak ana sisteme iletmeyi sağlar. El terminali hizmete sunulmadan önce bazı testlerden geçirilir. Endüstriyel el terminali minimum 1 metreden ve bununla birlikte farklı düşme pozisyonlarına karşı dirençli olarak tasarlanır.
El Terminali Çeşitleri
El terminalinin portatif yapısı, cihazın çok kolay bir biçimde istenilen yere taşınmasını sağlarken hafif oluşu da taşıma ve kullanım esnasında size zahmet vermez. Pek çok alanda yararlanılmakta olan söz konusu cihazlar sayesinde yapılan işler hızlı, kontrollü ve doğru bir şekilde tamamlanabilir. Teknoloji ve hız dünyasının önemli bir parçası olan barkod okuyuculu el terminali yüzlerce farklı çalışma alanında bireylerin yardımcısı konumunda bulunur. Bu terminaller mobil ortamlarda bile:
- Veri depolama,
- İşleme,
- Yorumlama
gibi işlemleri pratik bir şekilde gerçekleştirebilir. Gerek saha ve gerekse depo gibi farklı alanların şartlarına uyum sağlayan aygıtlar, stok takibinin ve stok kontrolünün basit bir şekilde yapılmasına olanak tanır. Kablosuz el terminali ile işlenmiş olan veriler, ana sistem olarak adlandırılan alana depolanır. Ana sistem, güncelleme ile beraber bütün el terminallerini birbirine uyumlu hale getirir. Bu özelliğiyle sistemde istenmeyen hata oluşumunu önler.
El terminali çeşitleri şu şekilde sıralanabilir;
- Sabit el terminalleri: Perakende ve toptan sistemlerde stok kontrolü için kullanılır. Bilgi terminali olarak da adlandırılırlar.
- Batch tarzı el terminali: Birtakım programlar kullanarak sahadan veri toplamayı sağlar.
- Android el terminali: Yeni nesil el terminali olarak bilinir. Daha geniş ekran boyutu sunan bu terminaller 4.5G internet bağlantısına sahiptir. M3 Mobile el terminalleri Windows işletim sistemi barındıran çeşittir. Her biçimde barkod okuyan bu cihazlar farklı alanlarda kullanılabilir.
Sektörlere Göre El Terminali Kullanımı
El terminali özellikleri ve sunduğu hizmetleri sayesinde günümüzde pek çok sektörde işlerin çok daha kolay bir şekilde yürütülmesi için kullanılır. Sektörlere göre bu terminaller:
- Lojistik sektöründe,
- Sıcak ve soğuk satış alanlarında,
- Sayaç okuma sistemlerinde,
- Restoran ve otopark yazılımlarında,
- Depo otomasyonlarında kullanımına rastlanır.
El terminalleri, alanın ihtiyaç duyduğu çeşide göre seçilir. Örneğin;
- Kabzalı el terminalleri depo otomasyonlarında ve sayımlarda kullanıma uygundur.
- Sıcak ve soğuk satışlar ile mobil saha otomasyonlarında kabzasız cihazlar kullanılır.
- Yazıcılı el terminali sayesinde okutulan ürün hakkındaki bilgilerin yer aldığı bir belgeye ulaşmak mümkün hale gelir. Bu bakımdan alışveriş merkezlerinde bu tür el terminalleriyle karşılaşmak mümkündür.
- Sabit el terminalleri fabrikalarda, depolarda, soğuk hava depolarında ve lojistik alanında kullanıma uygundur.
- Batch tarzı aygıtlar ise sıcak ve soğuk satışlarda, otopark sistemlerinde, restoran otomasyonlarında, sayaç okuma sistemlerinde, depo ve marketlerde kullanıma uygundur.
- El terminali ile ürün tanımlaması sayesinde stok ve fiyat bilgilerine ulaşılabilir.
- Saha çözümlerinde önem arz eden Windows Mobile el terminalleri çok daha fazla adette kullanıcı ile işlem imkânı sunar ve yüksek çözünürlüğe sahiptir. Ayrıca dokunmatik ekranı, bluetooth ve WLAN (kablosuz ağ) gibi bağlantı yöntemleri barındırır.
Yeni teknoloji ile donatılan bu el aygıtları hız avantajı sunduğu için pek çok kullanım alanında tercih edilir. El terminali çeşitleri kullanım alanlarına uygun olarak dizayn edilir ve hizmete sunulur.
Android El Terminali Kullanımı
El terminallerine ulaştırılan bu teknoloji sayesinde Android tabanlı el terminalleri yaygınlık kazanmaya başlamış durumdadır. Söz konusu ürünlerin görünümü tıpkı akıllı telefonlar gibidir. Dokunmatik ekrana sahip olan bu el terminal modeli, yeterli kapasite sağlamak amacıyla ekran kartı barındırır. Android el terminali kullanımı da oldukça kolaydır. Öncelikle ilk defa kullanılacak olan cihazın kurulumu gerçekleştirilir. Ardından sistemde yer alan kullanım seçeneklerinden biri tercih edilir. Barkod ya da karekoda cihaz yaklaştırılarak okuma tuşuna tıklanır. Bu şekilde cihaz, tarama işlemini başlatmış olur. Tarama işlemi sona erdiği zaman aygıt bunu bireye bildirecek biçimde sinyal verir. Taranmış olan kod gerekli durumlarda sisteme kaydedilebilir ya da sistemde bulunan bilgiler cihaz üzerinde görüntülenebilir.
El terminalleri batarya yardımıyla çalışan cihazlardır. Kablosuz olmaları, onların çok rahat bir şekilde istenilen yere taşınmasını ve kullanılmasını sağlar. Şarj edilerek işlevini yerine getiren bu aygıtların bataryalarının belirli bir kullanım ömrü vardır. Bu bakımdan gerekli durumlarda el terminali bataryası teminatı sağlanmalı, eskiyen ve kullanılmaz duruma gelmiş olan batarya yenisi ile değiştirilmelidir. Böylece kullanıcılar cihaz değişikliği yapmak zorunda kalmazlar. Her bir ürünün bataryası aynı güce ve boyuta sahip olmayabilir. Bunun için el terminali adına gerekli batarya temin edilirken mutlaka ürünün markası, çeşidi ve modeli baz alınmalıdır.