Fiş Yazıcıları Nerede Kullanılır?
Fiş, verilen hizmeti tasdikleyen belgelerden biridir. Herhangi bir şey için yapılan ödemenin tahsilatı fiş üzerinde yer alır. Birden fazla bilginin yer aldığı bu kağıt, satışı yapılan her şey için kullanılır. Fiş yazdırmak veya çıkarmak için ise fiş yazıcısı adı verilen elektronik cihaz kullanılır. Peki fiş yazıcısı nedir? Fiş yazıcısı, fişin yazdırılmasını sağlayan önemli bir cihazdır. Gerek kağıt fişler için gerekse adisyon adı verilen fişlerin çıkarılmasını sağlar. Birçok alanda kullanılan cihazlardan biri olması fiş yazıcısı ne işe yarar sorusunun ortaya çıkmasına neden olur.
Fiş yazıcısı, yazdırdığı fiş üzerinde satışı yapılan herhangi bir durumun tüm bilgilerini müşteri ile paylaşmaya yarar. Alım satım ile ilgili her detayı sunmayı sağlar. Özellikle kafe ve restoranlarda sipariş bilgilerinin alınmasında tercih edilir. Teknolojinin sürekli gelişim halinde olması fiş yazıcısı gibi elektronik cihazların sürekli olarak kendisini yenilemesine yardımcı olur. Hem pratik hem de hızlı uygulama özelliği gösterir. Günlük hayatta alışveriş yaptığınız pek çok noktada fiş yazıcı ile karşılaşmanız mümkündür. Marketten manava, alışveriş merkezlerinden kasaba kadar her alanda fiş yazıcılar sıkça kullanılır.
Termal Fiş Yazıcısı
Fiş yazıcısının kullanımı oldukça basittir. Bilgileri dijital ortamda girilen hizmeti, fiş yazıcı direkt olarak kağıtlara bastırarak çıkarır. Birden fazla fiş yazıcısı çeşidi bulunmaktadır. Her birinin kullanım özellikleri ve kullanım şekilleri farklıdır. Bunun yanı sıra kullanım esnasında yapılan işlemler de farklılık gösterebilir. Verdiğiniz hizmeti göz önüne alarak yazıcı tercihinizi yapmanız doğru ürünü seçmeniz açısından oldukça önemlidir. Fiş yazıcılarının farklı çeşitlerde olmasının en önemli nedeni ise birden fazla alanda, farklı amaçlar doğrultusunda hizmet verme seçeneğidir.
Markette kullanılan fiş yazıcısı ile elektronik eşya satan yerlerde kullanılan fiş yazıcıları birbirinden farklı özelliklere sahiptir. Bu alanda sıklıkla karşılaşılan termal fiş yazıcısı birçok farklı durumda rahatlıkla kullanılabilir. Termal fiş yazıcısı, kağıt üzerindeki görüntüyü elde edebilmek için ısıdan yararlanır. Isıyı bir araç olarak kullanıp kağıt üzerindeki görüntüyü elde etmeyi sağlar. Termal yazıcılar genel olarak ikiye ayrılır. Bunlardan biri doğrudan termal yazıcı diğeri ise termal transfer yazıcıdır. Her iki yazıcı türü de ısıtılmış yazıcı kafası kullanarak işlemleri gerçekleştirmeye yardımcı olur. Doğrudan termal yazıcılarda herhangi bir şerit bulunmaz. Bunun yerine termal kağıdın düzenli olarak değiştirilmesi yeterlidir. Termal transfer yazıcılarda ise baskı kafası, baskı malzemesinin üst yüzeyine mum kaplı olan bir mürekkep şeridi bastırarak işleme başlar. Birbirinden farklı özellikleri bulunan fiş yazıcıların kullanım alanları da farklılık gösterebilmektedir.
Fiş Yazıcısı Kullanımı
Fiş yazıcılarının birçok alanda kullanılıyor olması işlevleri hakkında pek çok soruyu da doğurmuştur. Özellikle kullanım şekilleri veya kullanım detayları, merak edilen konuların başında yer alır. Fiş yazıcısı nasıl kullanılır ile ilgili birden fazla soru kafa karışıklığına neden olabilir. Kullanım şekli oldukça basit olmasına rağmen fiş yazıcısının farklı modelleri kullanımının da farklılaşmasını neden olur. Farklı çeşitlere sahip olması farklı kullanım şekillerini de meydana getirir. Bunun yanı sıra kullanmaya başlamadan hemen önce kurulumunun dikkatli bir şekilde yapılması önemlidir. Bu alanda yapılacak herhangi bir hata yazıcıyı kullanmanız konusunda engel teşkil edebilir. Genel olarak kullanım alanında öncelikle bilgisayar üzerinden çeşitli kurulumların gerçekleştirilmesi gerekir. Daha sonrasında fiş yazıcısının çeşidine göre kullanım detayları ortaya çıkar. Sıklıkla tercih edilen Bluetooth fiş yazıcı uzaktan bağlantı sayesinde kolaylıkla kullanılabilir. Daha çok seyahat satışı, POS, biletleme, etiketleme, mobil makbuz gibi farklı amaçlar doğrultusunda tercih edilir. Hafif ve ergonomik tasarıma sahip olmasından dolayı taşıma kolaylığı sağlar. Mobil olarak taşınabileceği için istenilen her alanda rahatlıkla kullanılabilir. Özellikle kafe ve restoranlarda, barkod okuyucular ve POS PC gibi sistemler ile entegre çalışması sayesinde alınan siparişler hazırlanmak üzere ilgili alanlara iletilebilir.
Yazıcılar çalışma sistemine göre lazer, mürekkep püskürtme veya termal olarak farklı çeşitlere ayrılır. Lazer fiş yazıcı bu çeşitlerden biridir. Genellikle ev ve ofis alanlarında sıklıkla kullanılırlar. Kullanım pratikliği sunması açısından oldukça avantajlıdır. Ev tipi kullanımlarda kolay ve hızlı çözüm sunma avantajı olmasından dolayı sıklıkla tercih edilir.
Fiş Yazıcısı Ayarları
Her fiş yazıcısının kendine özgü özellikleri bulunur. Bu özellikler sadece kurulum aşamasında değil kullanım aşamasında da ortaya çıkar. Kullanım öncesi fiş yazıcılara yapılan kurulum ve ayarlar, yazıcıyı daha doğru bir şekilde kullanabilmeyi sağlamaktadır. Fiş yazıcısı ayarları kullanılan fiş yazıcısına bağlı olarak değişiklik gösterir. Her cihazın kendi içinde farklı ayarlama sistemi bulunur. Bu ayarlar genel olarak fiş yazıcısının hangi alanda ve hangi amaç doğrultusunda kullanılacağı ile ilgilidir. Termal fiş yazıcılarında, bilgisayar üzerinden kurulumu yapılan sistemde çeşitli barkodlama ve etiketleme işlemlerinin yapılması gerekir. Bluetooth fiş yazıcısında, eğer kullanılacak alan kafe veya restoran ise bu alanın bilgileri sisteme girilir.
Taşınabilir olmasından dolayı da ayarlama yapmak oldukça basittir. Kurulum öncesinde veya kurulum sırasında yapılan her ayarlama işlemi, fiş yazıcısının doğru bir şekilde çalışabilmesine katkıda bulunur. Yanlış veya eksik yapılan ayarlama işlemi cihazın kullanımını askıya alabilir. Lazer, mürekkep püskürtme veya diğer baskılama yöntemlerini kullanan fiş yazıcıları, baskılama özelliklerine göre de farklı ayarlama sistemlerini bünyesinde bulundurur. Bilgi fişlerinde veya etiketlemelerde yapılan ayarlamalar kullanılan fiş yazıcısının çeşidine göre değişkenlik gösterir. Yapılan ayarlamalardan sonra, kullanılan fiş yazıcıları istenilen özelliklere sahip olmayan fiş çıkarma veya baskılama işlemi yapıyorsa ayarlamaların yeniden yapılması gerekir. Ayarlama esnasında yapılan herhangi bir yanlışlık fiş yazıcısının istenmeyen durumlara yol açmasına neden olur. Bu sebeple de kurulum öncesinde fiş yazıcının çeşidini ve bu çeşidin tüm özelliklerini detaylı araştırmanız gerekir.